Jouw toetsenbord is heel eenvoudig schoon te maken. Als expert in hardware reiniging kunnen wij jou precies vertellen hoe je dat het beste kunt doen. Ontdek nu de beste methode voor een schoon en hygiënisch toetsenbord.

Wat is het nut van een schoon toetsenbord?

Zowel op het werk, als op school en thuis werken we urenlang op ons toetsenbord. Of we nu onze scriptie aan het schrijven zijn, nog even wat mailtjes beantwoorden of de volgende vakantie uitzoeken: het toetsenbord is onze verbinding met het wereldwijde web. Omdat we er zoveel tijd achter zitten, komen er regelmatig boterhammen, koekjes en ander lekkers voorbij. Per ongeluk kruimelen of knoeien komt dan ook vaak voor. En onze handen zijn niet altijd brandschoon. Dus bacteriën hebben alle kans om zich te nestelen in alle hoekjes en gaatjes. Kortom: ons toetsenbord is vies. Het is een nest van bacteriën en virussen en dat zorgt voor allerlei vervelende dingen. Je wordt grieperig of verkouden. En als het even wil dan steek je de rest van jouw omgeving ook aan.

Hoe fijn zou het zijn als je op een schoon en fris toetsenbord zou kunnen werken? Dat is dichterbij dan je denkt. Met een paar eenvoudige stappen is jouw toetsenbord brandschoon. En als je dit wekelijks herhaalt dan blijft dit zo. En je voelt je een stuk beter.

Even een kleine check

Denk je dat het wel meevalt met de hygiëne van jouw toetsenbord? Was je altijd jouw handen en eet je nooit boven jouw toetsenbord? Als je jouw toetsenbord al lang niet hebt schoongemaakt, willen wij je vragen om eens voor de grap onderstaande testjes te doen. Wij zijn benieuwd naar de uitkomsten:

Doe de check uit dit filmpje

Houd jouw toetsenbord ondersteboven boven de tafel of bureau en schud het heen en weer.
Schrik je van de viezigheid die van jouw toetsenbord afkomt? En de kruimels die op jouw bureau vallen als je het toetsenbord ondersteboven houdt, zijn waarschijnlijk niet te tellen. Dat vermoedden we al. Ook als dit meevalt, zegt dit nog niks over de hygiëne van jouw toetsenbord. Bacteriën zijn namelijk de grootste boosdoeners en die zijn met het blote oog niet zichtbaar. Het reinigen van uw toetsenbord blijft dus nodig.

Waarmee kunt u een toetsenbord schoonmaken?

Het reinigen van jouw toetsenbord is niet ingewikkeld. De materialen waarmee je dit kunt doen, heb je waarschijnlijk al grotendeels in huis. Wij hebben de benodigdheden overzichtelijk voor jou op een rijtje gezet. Hiermee kan je ons stappenplan helemaal doorlopen:

Microvezeldoek*
Plantenspuit
Wattenstaafjes
Botermes of smeermes
* Microvezeldoeken worden ook wel wonderdoekjes genoemd omdat ze veel voordelen hebben ten opzichte van andere schoonmaakdoeken. Zo heb je met microvezeldoeken veel minder kracht nodig omdat de microvezeldoek ook goed werkt bij een lage wrijfdruk. Daarnaast hoef je geen schoonmaakmiddel te gebruiken (Microvezeldoeken werken al goed met alleen water – Wist je dat een microvezeldoek met water 99,9% van de bacteriën verwijderd?) of kan je het gebruik van schoonmaakmiddelen sterk reduceren. Dat is handig want agressieve schoonmaakmiddelen kunnen de hardware beschadigen. Microvezeldoeken zijn te koop bij bijna iedere supermarkt!

Stappenplan – Zo houdt u uw toetsenbord schoon

Stap 1:

Haal het snoer van het toetsenbord uit de monitor of computer.

Dit is belangrijk omdat vocht en stroom niet samengaan. Je hebt kans op kortsluiting of je komt onder stroom te staan. Dat is gevaarlijk. Zet hiervoor wel de computer uit zodat je geen schade aanbrengt aan de computer.

Stap 2:

Houd het toetsenbord ondersteboven en schud de kruimels eruit. Klop een paar keer op de onderkant om zoveel mogelijk kruimels en andere rommel te verwijderen.

Stap 3:

De meeste kruimels zijn weg, maar er blijft altijd iets achter. Gebruik hiervoor de fietspomp of knijpbal en spuit hiermee lucht tussen de toetsen. Zo verwijder je ook de hardnekkige rommel.

Stap 4:

Vul de plantenspuit met water. Spray het water op het microvezeldoekje en veeg daarmee over het toetsenbord. Maak het daarna droog met een papieren doekje.

Let op:

Niet rechtstreeks op het toetsenbord sprayen. Het teveel aan vocht kan schade aanrichten en ervoor zorgen dat jouw toetsenbord niet meer werkt.

Stap 5:

Pak een wattenstaafje en doop die in het reinigingsmiddel. Strijk hiermee tussen de toetsen door om daar ook goed te reinigen. Maak het daarna droog met een papieren doekje.

Is het toetsenbord erg vies en lukt het niet om de toetsen goed schoon te krijgen? Dan kan je ervoor kiezen om de toetsen er voorzichtig af te halen. Zo kan je ze 1 voor 1 schoonmaken en weer terugplaatsen. Een tip: maak van tevoren even een foto van jouw toetsenbord. Zo weet je welke toets waar hoort.

Extra tip

Heb je geen wattenstaven in huis? Dan kan je een microvezeldoek om een mes wikkelen. Maak dit vochtig en reinig hiermee de gleuven tussen de toetsen.

Heb je alle stappen doorlopen? Dan is jouw toetsenbord schoon. En kan je voorlopig weer fris en hygiënisch aan het werk. Vergeet niet om dit regelmatig te herhalen. Het vuil krijgt dan niet de kans om zich heel vast aan het toetsenbord te hechten. Het reinigen gaat dan makkelijker.

Waarom moet ik het toetsenbord schoon maken? Ik kan toch ook een nieuwe te kopen?

Je kan natuurlijk heel gemakkelijk een nieuw toetsenbord aanschaffen. Dus waarom zou je dan al die moeite doen om jouw toetsenbord schoon te maken? Een nieuw toetsenbord is immers zo gekocht? Dat leggen we je graag even uit!

We leven in een wereld waar steeds meer mensen bij komen. Al die mensen consumeren en laten daarmee een grote hoeveelheid afval achter. Als iedereen die een computer heeft ervoor kiest om het toetsenbord weg te gooien in plaats van even schoon te maken, dan wordt die berg afval onnodig steeds groter. En dat is slecht voor ons milieu. Kies er daarom voor om jouw toetsenbord regelmatig te reinigen. Daardoor gaat deze langer mee. Dat scheelt geld in jouw portemonnee en je helpt zo het milieu te ontzien. Zo kunnen de generaties na ons ook nog van deze prachtige aardbol genieten.

Wat moet ik doen als mijn toetsenbord kapot is?

Is jouw toetsenbord echt kapot of zo oud dat hij niet goed meer functioneert? Dan kan je toch een nieuwe kopen en de oude wegdoen zonder het milieu te schaden. Dat kan door het toetsenbord te laten recyclen.

Steeds meer bedrijven dragen bij aan de circulaire economie. Zo verminderen ze het afval. En zorgen ervoor dat materialen hergebruikt kunnen worden. Bij meer dan 3.000 bouwmarkten, supermarkten en andere winkels staan inleverbakken waarin jij jouw toetsenbord kwijt kunt.

Disclaimer: Er wordt gebruik gemaakt van kwetsbare apparatuur. De DIY video’s en geschreven tips op deze pagina zijn met zorg samengesteld. Happy Clean is niet verantwoordelijk voor eventuele schade. Raadpleeg bij twijfel over de wijze van de schoonmaak altijd de instructies van de fabrikant.

Gerelateerde producten