De laptop is tegenwoordig een veelgebruikt apparaat tijdens ons werk. Maar maakt u deze wel eens schoon? En waar moet u dan op letten om te zorgen dat u niks stuk maakt? Als expert in hardware reiniging laten wij u zien hoe u dit het beste kunt doen. Ontdek nu de beste methode voor een schone laptop!

Zelf je laptop schoonmaken

Onze laptop sjouwen we overal mee naar toe. Door Het Nieuwe Werken hebben we vaak een steeds wisselende werkplek. En de kinderen nemen hun laptop mee naar school of naar de bibliotheek. Al deze plekken zitten vol met bacteriën. Onbewust komen die via onze handen op het toetsenbord, beeldscherm en touchpad terecht. Wist u dat er op een laptop soms meer bacteriën zitten dan op een toiletbril? Daar wordt u gegarandeerd ziek van. En daar zit niemand op te wachten. Dat is een hele goede reden om regelmatig aandacht aan te besteden aan het schoonmaken ervan.

Wanneer is het verstandig de laptop schoon te maken?

Heel af en toe uw laptop schoonmaken heeft te weinig effect. Het vuil en bacteriën bouwen zich in de tussentijd op en zijn dan lastig te verwijderen. Het beste is om van het schoonmaken een dagelijkse of wekelijkse routine te maken. Maak er een gewoonte van, bijvoorbeeld iedere ochtend voordat u start met studeren of werken. Een gewoonte kost weinig wilskracht. Dat betekent dat u het automatisch doet. Net als tandenpoetsen. Hoe u gemakkelijk een gewoonte aanleert, hebben we voor u op een rijtje gezet:

  • Stel uw doel en neem steeds kleine stapjes om dat doel te behalen. Start met 1x per week reinigen en pak er iedere week een dag extra bij totdat u uw laptop iedere dag schoonmaakt.
  • Koppel de gewenste gewoonte aan iets wat u al dagelijks doet. Zet bijvoorbeeld het reinigingsmiddel alvast klaar naast uw ontbijt. Zo kunt u dit direct na die tijd doen en vergeet u het niet.
  • Maak uw doel concreet en weet waarom u dit doet. Naast de kleine stapjes die u elke dag zet, is het belangrijk om af en toe bewust te zijn van de voordelen. Dat houdt u gemotiveerd om die kleine stapjes elke dag te zetten.

Extra voorzichtigheid

Een laptop is een kwetsbaar apparaat. Wees dus voorzichtig als u deze schoonmaakt. Gebruik een zachte, schone microvezeldoek. En voorkom zoveel mogelijk draaiende bewegingen. Wrijf rustig heen en weer. Zo zorgt u ervoor dat er geen krassen ontstaan. Het doekje mag vochtig zijn maar niet te nat. Vocht is niet goed voor een elektrisch apparaat. Pas daar dus erg mee op.

Hoe maak je een laptop schoon?

Een laptop schoonmaken is een secuur werkje. Alle hoekjes en gaatjes moeten aan de beurt komen om ervoor te zorgen dat alles goed schoon is. Daarbij is het belangrijk om voorzichtig te werk te gaan. Om problemen te voorkomen hebben wij voor u een stappenplan ontwikkeld.  Met dit stappenplan gaat u de verschillende onderdelen af. Zo zorgt u ervoor dat u niks overslaat en dat alles goed gereinigd is.

Benodigdheden

  • Microvezeldoek*
  • Plantenspuit
  • Wattenstaafjes
  • Botermes of smeermes

* Microvezeldoeken worden ook wel wonderdoekjes genoemd omdat ze veel voordelen hebben ten opzichte van andere schoonmaakdoeken. Zo heeft u met microvezeldoeken veel minder kracht nodig omdat de microvezeldoek ook goed werkt bij een lage wrijfdruk. Daarnaast hoeft u geen schoonmaakmiddel te gebruiken (Microvezeldoeken werken al goed met alleen water – Wist u dat een microvezeldoek met water 99,9% van de bacteriën verwijderd?) of kunt u het gebruik van schoonmaakmiddelen sterk reduceren. Dat is handig want agressieve schoonmaakmiddelen kunnen de hardware beschadigen. Microvezeldoeken zijn te koop bij bijna iedere supermarkt!

Stap 1 – Laptop uit

Zet de laptop uit. Stroom en vocht gaan niet samen. Voor uw veiligheid en voor het behoud van uw laptop is dit erg belangrijk.

Stap 2 – Reinigen toetsenbord laptop

– Ga voor een gedetailleerde stappenplan naar onze aparte video: Hoe toetsenbord schoonmaken?

– Extra bij laptop – vergeet de touchpad niet! Wrijf hier zachtjes oveheen.

Spray het reinigingsmiddel of water nooit rechtstreeks op de laptop. Door te veel vocht kan de laptop kapot gaan. Onder het toetsenbord bevindt zich namelijk allemaal elektronica. Maak daarom het microvezeldoekje ook niet te nat. Haal het doekje voorzichtig over de touchpad en het toetsenbord.

Stap 3 – Reinigen beeldscherm laptop

– Ga voor een gedetailleerde stappenplan naar onze aparte video: Hoe beeldscherm schoonmaken?

Stap 4 – Reinigen behuizing laptop

Vul de plantenspuit met water. Spray het water op het microvezeldoekje en veeg daarmee over het de gehele behuizing van de laptop. Droog na de reiniging alles goed alles af. Doe dit door met een droog doekje de laptop voorzichtig droog te deppen.

Hardnekkige vuil? Spray dan reinigingsmiddel op het microvezeldoekje en veeg daarmee over de laptop. Maak het daarna droog met een papieren doekje.

Stap 5 – Ventilatie en poorten

Als laatste zijn de gleuven van de ventilator en de verschillende poorten aan de beurt. Deze kunt u het beste schoonmaken met een wattenstaafje.

Wat moet ik doen als mijn laptop kapot of oud is?

Regelmatige reiniging van uw laptop zorgt ervoor dat deze langer meegaat. Maar er komt een moment dat de laptop kapot gaat. Of zo oud is dat deze niet meer te redden is. U koopt dan een nieuwe. Maar wat doet u met de oude laptop? Zomaar in de container gooien is slecht voor het milieu. Daarom is er een andere mogelijkheid. U kunt uw laptop laten recyclen.

Steeds meer bedrijven dragen bij aan de circulaire economie. Zo verminderen ze het afval dat achtergelaten wordt. En materialen kunnen hergebruikt worden. Bij meer dan 3.000 bouwmarkten, supermarkten en andere winkels staan inleverbakken waar u uw laptop kwijt kunt.

Disclaimer: Er wordt gebruik gemaakt van kwetsbare apparatuur. De DIY video’s en geschreven tips op deze pagina zijn met zorg samengesteld. THP is niet verantwoordelijk voor eventuele schade. Raadpleeg bij twijfel over de wijze van de schoonmaak altijd de instructies van de fabrikant.