Het beeldscherm van jouw laptop of vaste computer is soms hard aan een schoonmaakbeurt toe. En ook jouw tv-scherm kan af en toe wel een opknapbeurt gebruiken. Zomaar met een sopje er overheen is echter geen goed idee. Wij hebben voor jou op een rijtje gezet hoe je dit het beste aan kan pakken.

Zelf jouw beeldscherm schoonmaken

Er zijn heel veel verschillende beeldschermen bij verschillende apparaten. En ieder beeldscherm heeft zijn eigen gebruiksaanwijzing. Sommige, zoals bijvoorbeeld de beeldschermen van Apple, hebben een speciale coating. Reinigen met alcohol is hierbij geen goed idee. Dit kan het beeldscherm beschadigen. Maar hoe weet je nu wat je wel en niet kan doen om jouw beeldscherm te reinigen? Dat hebben we voor jou per beeldscherm en apparaat beschreven.

Computerscherm en laptopscherm

Ieder beeldscherm is kwetsbaar. Het is dus belangrijk dat je hier voorzichtig mee omgaat. Eventuele beschadigingen zijn vaak permanent en dus niet meer te herstellen. Daar zit je niet op te wachten. De volgende tips helpen je om jouw beeldscherm schoon te maken zonder het te beschadigen:

 • Gebruik een microvezeldoek* met water om het beeldscherm te reinigen. Vermijd ruwe en papieren handdoeken. Die kunnen het beeldscherm beschadigen;
 • Zorg dat het beeldscherm niet is aangesloten op stroom als je gaat schoonmaken. Dat kan gevaarlijke situaties opleveren. Stroom en vocht gaan niet samen;
 • Houd vloeistoffen uit de buurt van jouw beeldscherm. Door te veel vocht kan het zijn dat jouw beeldscherm kapot gaat; Doe daarom water in een plantenspuit en spray op het doekje.
 • Zorg dat er geen vocht in de openingen van het beeldscherm komt. De onderdelen worden hierdoor aangetast en het kan zijn dat uw beeldscherm dan niet meer werkt;
 • Gebruik geen oplosmiddelen of schuurmiddelen. Deze middelen zijn veel te agressief en daar is jouw beeldscherm niet tegen bestand;
 • Spray geen water direct op het beeldscherm. Te veel vocht kan ervoor zorgen dat jouw beeldscherm niet meer werkt.

* Microvezeldoeken worden ook wel wonderdoekjes genoemd omdat ze veel voordelen hebben ten opzichte van andere schoonmaakdoeken. Zo heb je met microvezeldoeken veel minder kracht nodig omdat de microfibre doek ook goed werkt bij een lage wrijfdruk. Daarnaast hoeft je geen schoonmaakmiddel te gebruiken (Microvezeldoeken werken al goed met alleen water. Wist je dat een microvezeldoek met water 99,9% van de bacteriën verwijderd?) of je kan het gebruik van schoonmaakmiddelen sterk reduceren. Omdat je het schoonmaakmiddel kan reduceren heb je ook minder kans op beschadigingen aan de apparatuur tijdens je reinigingswerkzaamheden. Microvezeldoeken zijn te koop bij bijna iedere supermarkt!

Let op:

Op veel beeldschermen zit een zogenoemde oleophobic coating. Deze coating beschermt het scherm deels tegen vet van bijvoorbeeld jouw vingers. Pas daarom op met reinigingsmiddelen. Het kan zijn dat je hiermee deze coating beschadigt en daarmee de bescherming van jouw beeldscherm.

Wij raden aan om alleen een microvezeldoek met water te gebruiken! Of schoonmaakmiddelen die geschikt zijn voor beeldschermen.

Tv-scherm

Ook jouw tv-scherm kan je eenvoudig schoonmaken. Er zijn veel verschillende reinigingsmiddelen te koop en de prijs ervan varieert nogal. Schoonmaken kan ook met bijvoorbeeld water met azijn. Je hoeft echter niet speciaal een reinigingsmiddel aan te schaffen om jouw tv-scherm schoon te maken. Het beste kan je dit doen met een microvezeldoekje. Dit doekje doop je in een beetje water tot deze licht vochtig is. Daarmee wrijf je voorzichtig over het tv-scherm tot alle stof en vingerafdrukken verdwenen zijn.

Hieronder vind je alles nog even stap voor stap op een rijtje:

 1. Zorg dat jouw tv uitgeschakeld en afgekoeld is.
 2. Pak een microvezeldoekje en maak deze met water licht vochtig.
 3. Maak het doekje niet te nat. Te veel water kan ervoor zorgen dat jouw tv-scherm niet goed meer werkt.
 4. Veeg met het doekje voorzichtig over het tv-scherm. Herhaal dit totdat alle vuil en vlekken verdwenen zijn.
 5. Wacht met de tv weer aanzetten totdat de tv helemaal droog is.

Wat moet ik doen als mijn beeldscherm kapot of oud is?

Is jouw beeldscherm echt kapot of zo oud dat hij niet goed meer functioneert? Dan kan je een nieuwe kopen en de oude wegdoen zonder het milieu te schaden. Dat kan door het beeldscherm te laten recyclen.

Steeds meer bedrijven dragen bij aan de circulaire economie. Zo verminderen ze het afval. En zorgen ervoor dat materialen hergebruikt kunnen worden. Bij meer dan 3.000 bouwmarkten, supermarkten en andere winkels staan inleverbakken waarin jij jouw beeldscherm kwijt kan.

Disclaimer: Er wordt gebruik gemaakt van kwetsbare apparatuur. De DIY video’s en geschreven tips op deze pagina zijn met zorg samengesteld. Happy Clean is niet verantwoordelijk voor eventuele schade. Raadpleeg bij twijfel over de wijze van de schoonmaak altijd de instructies van de fabrikant.

[/col]
[/row]

Gerelateerde producten