Wat is een server downtime

Wat is een server downtime? Lees het hier

Downtime van de server is geen optie. Hoe wordt zo'n datacenter-downtime veroorzaakt en hoe je dit kan proberen te voorkomen? Je leest het in dit artikel.

Server downtime: wat is het en wat zijn de oorzaken?

Downtime is de periode waarin het systeem offline is. Het systeem is dan offline, omdat de server is uitgeschakeld. Het netwerk is dan niet bereikbaar voor personeel, klanten en derde partijen. Ook taken zoals het opslaan en verwerken van data gebeurt dan niet. Door downtime verlies je productiviteit, omdat mensen niet kunnen werken. Ook moeten veel mensen aan het werk worden gezet om de servers weer op gang te krijgen. Dat kost tijd en geld. Het is dus heel belangrijk om een downtime te voorkomen.

Wat zijn de oorzaken?

Downtime is heel vervelend en kost jouw bedrijf veel data, tijd en geld. Maar waardoor ontstaat een downtime? Hieronder hebben we de belangrijkste oorzaken voor u op een rijtje gezet:

1. Cyberattacks

Als één of meerdere hackers de beveiligingssysteem omzeilen en schade aanrichten in het netwerk dan noemen we dat een cyberattack. Ze kunnen dan bijvoorbeeld een programma installeren om jouw data te stelen. Om dit op te lossen moet het hele datacenter stilgelegd worden. In deze downtime-periode gaan specialisten op zoek naar het schadelijke virus om deze vervolgens te elimineren. Meestal moet er een nieuw beveiligingssysteem geïmplementeerd worden.

2. Defecte koelsystemen

De koeling is een belangrijk onderdeel in het datacenter. Deze zorgt voor een gelijke temperatuur in de ruimte, waardoor de apparatuur kan afkoelen. Als het koelsysteem defect raakt, is de kans op oververhitting groot. Door de hitte worden de servers vaak automatisch uitgeschakeld om schade te voorkomen. Dan heb je te maken met downtime. Om weer online te kunnen, moeten eerst de koelsystemen gerepareerd en de servers gekoeld worden.

3. Vervuiling

Verschillende deeltjes zoals stof, pollen en zinkdeeltjes kunnen ervoor zorgen dat apparatuur oververhit raakt. Ook luchtsystemen kunnen verstopt raken en er kunnen spanningsstoringen ontstaan in elektrische componenten in het datacenter. Zodra dit gebeurt, moeten de systemen allemaal stilgelegd worden om het te kunnen reinigen. Maar hier kunnen wel preventieve maatregelen voor genomen worden. Wil je meer weten over de verschillende soorten deeltjes die schade in jouw datacenter kunnen aanrichten? Klik dan hier.

 

Welke oplossingen zijn er?

Voor de eerste twee oorzaken is een oplossing relatief eenvoudig:

  • Een cyberattack kunt u voorkomen met een multi-layered ­security system. Hiermee bouw je meerdere verdedigingsmuren binnen het beveiligingssysteem. Zo bereiken hackers moeilijker jouw netwerk.
  • Defecte koelsystemen voorkom je door het plannen van regelmatig onderhoud en performance checks. Dat zorgt ervoor dat de temperatuur van de servers niet te hoog oploopt.

Voor de derde oorzaak is het probleem moeilijker waar te nemen. De deeltjes die schade veroorzaken aan de servers zijn moeilijk met het blote oog te zien. De hoeveelheid bouwt geleidelijk op tot er ineens problemen ontstaan. Daarnaast is het schoonmaken van de servers niet eenvoudig. Dit moet professioneel worden uitgevoerd omdat een minuscule schade al grote gevolgen kan hebben.

 

Wat kan je doen?

Ben je benieuwd hoe je kan zorgen voor het digitale hart van jouw organisatie? Vraag de datacenter toolkit aan en start met de tips. 

Datacenter cleaning toolkit