Invloed van de jonge generatie op de werkomgeving

Grote organisaties hebben binnenkort minder werkplekken op kantoor nodig. Dit concludeert ABN AMRO in een recent artikel rondom ontwikkeling in vastgoed ná de coronacrisis. Als gevolg zijn veel organisaties hun kantoor aan het herinrichten, hebben zij een vestiging opgeheven of verhuizen ze naar een kleiner kantoor. Dit heeft grote impact op de werkomgeving. Ook de generatieverschuiving van de werkenden zorgt voor verandering en andere indeling van het kantoor. Hoe speel je hierop in als bedrijf?

 

Millennials en Gen Z vs. Boomers

De komst van de generaties ‘Millennials’ (1980-1994) en ‘Gen Z’ (1996-2015) op de werkvloer en het met pensioen gaan van de oudere Babyboomers generatie (1946-1955) zorgt voor verandering op kantoor. De twee jongere generaties zijn flexibeler, digital natives en hebben veel behoefte aan contact. Dit hebben de meeste organisaties vast ook gemerkt tijdens het installeren van de thuiswerkplek of in de behoefte om contact te hebben met collega’s. Boomers zijn daarentegen erg loyaal. Deze loyaliteit geldt ook voor de traditionele werkomgeving en werktijden. Nu zij bijna weg zijn uit de werkwereld, verandert langzaam de organisatiecultuur en daarbij de werkomgeving. Hun ‘opvolgers’, Generatie X (1955-1970), zijn daarentegen flexibel, kunnen goed samenwerken en probleemoplossend. Hierdoor zullen ze samen met Millennials en Generatie Z een compromis sluiten over de werkomgeving. Dit zien we nu al gebeuren bij de nieuwere kantoren. Deze hebben speciale ontspanningsplekken, een kantoorhond/kat en trendy meubels.

Een goed voorbeeld van een ‘trendy’ kantoor is de softwaredeveloper AFAS. AFAS noemt haar nieuwe kantoor ‘Het AFAS Experience Center’. Deze locatie bestaat uit meerdere gebouwen met traditionele en innoverende doeleinden. Naast het kantoorpand, opleidingscentrum en restaurant, zijn er ook een circustheater, wandelpark en een sportzaal (inclusief een masseur). Het terrein van 44.000m2 bestaat voor slechts 20% uit werkplekken. De overige 80% is om medewerkers te ‘inspireren beter te ondernemen’. En dat werkt! AFAS is namelijk gecertificeerd als een Great Place to Work en die certificatie ontvangt een organisatie alleen als medewerkers het hiermee eens zijn.

De jongere generatie weet goed wat ze zoeken in een werkgever en vinden belangrijk dat naar hen wordt geluisterd. Een groot deel van hun carrière hebben zij gewerkt in een werknemersmarkt en konden zij ook bepaalde wensen eisen van hun (potentiële) leidinggevende. Zij werken immers om te leven, niet andersom. Een workcation moet daarom makkelijk kunnen, toch? Ook een goede open werkcultuur, flexibiliteit en focus op mental health is een prio. En natuurlijk een goed salaris, maar dit is niet het belangrijkste. Om aan al deze People First eisen te voldoen en dus een aantrekkelijke werkomgeving te creëren, moet het managementteam samenwerken. HR zorgt voor goede mental health faciliteiten, leidinggevende luisteren naar de individuen uit hun team en facility zorgt voor de juiste werkomgeving.

 

Dit zijn echte People First faciliteiten

De nieuwe werkgeneratie zorgt ook voor een verandering in de werksfeer. Steeds meer werkgevers maken thuiswerken, flexibele werktijden en zelfs sportgelegenheden mogelijk. Het hebben van ontspanningsruimtes en sportaccommodaties dragen bij aan teambuilding en een goede gezondheid. Ook worden werknemers, door te werken op de tijden waarbij zij het beste presteren, gestimuleerd om creatiever, efficiënter en effectiever te gaan werken.

Dit betekent dat de werkomgeving verandert en daarbij de faciliteiten. Werken met losse devices, zoals een laptop of tablet, wordt de standaard. Je pakt snel je laptop op om aan te sluiten op een werkplek of gaat hiermee op de bank zitten in de inspiratieruimte. Als facility moet je ervoor zorgen dat deze ruimtes er zijn en volop gebruik van wordt gemaakt. Een beetje ontspanning en weg van het constant werken zorgt immers voor meer productiviteit. In Finland is er zelfs een wetvoorstel dat de werkweek maar vier dagen mag duren, waarvan 6 werkuren per dag. In Nederland zijn we nog niet zover. Ook al zien we wel dat steeds meer jongeren hun loopbaan niet starten met een 40-urige werkweek. Een alternatief is daarom zorgen voor genoeg ontspanningsruimtes op kantoor.

Naast het organiseren van deze werkplekken is het ook belangrijk om te zorgen voor goede Arbo faciliteiten. Denk hierbij aan het geven van de juiste middelen om een goede werkhouding aan te nemen of de laptops/tablets te laten reinigen. Ook dit zijn (People First) facilitaire zaken die zorgen dat jouw collega’s ervan genieten om op kantoor te werken en veel werkplezier ervaren.

 

Maar wat nu?

Als werkgever is het belangrijk om regelmatig de werkomgeving te evalueren en deze toekomstbestendig te maken. Elke generatie die voor jou werkt, moet dit zo productief mogelijk kunnen doen in een motiverende werkomgeving. Hiervoor kan je aspecten die bij de oudere generatie het beste passen combineren met de aspecten van de jongere generatie. Zorg dat je daarbij gebruikmaakt van slimme oplossingen en stel eventueel een nieuw beleid op over het gebruik van de kantoorwerkplek.

Ben jij helemaal geïnspireerd door dit artikel en wil jij jouw People First faciliteiten uitbreiden met hardware en device reiniging? Start dan de keuzehulp. Aan de hand van een aantal vragen over organisatiecultuur en werkwijze, krijg jij een advies hoe je kan starten met het schoonmaken van devices.

Nieuwe call-to-action